Verbod op scheren van tastharen en oren
Het is niet toegestaan om met paarden waarvan de tastharen rond mond en ogen geheel verwijderd zijn en/of waarvan de haren aan de binnenzijde van de oorschelp weggeschoren zijn deel te nemen aan merrie-/veulenkeuringen en overige KWPN-evenementen en competities. Hierop zal worden toegezien door de aanwezige toezichthouders.
Overmatig uitstekende haren mogen worden afgeknipt. Het is bij volwassen paarden toegestaan om de benen op te scheren en de staart bij te knippen of te scheren. Op diverse stamboekkeuringen en Centrale Keuringen zijn toezichthouders steekproefgewijs aanwezig om op naleving toe te zien.
Tevens is het niet toegestaan om met geschoren veulens deel te nemen aan de veulenkeuringen en KWPN-veulenveilingen. Het scheren van veulens verhoogt niet de kans op een betere beoordeling maar vormt wel een gezondheidsrisico. Het natuurlijk verhaarproces kan door het scheren verstoord raken, ook kan het scheren wondjes veroorzaken die geïnfecteerd kunnen raken. Indien de toezichthouder constateert dat een veulen geschoren is, wordt deze uitgesloten van deelname.
Overzicht tastharenKWPN Online Stallion Auction
In aanvulling op de KWPN Select Sale, organiseert het KWPN sinds drie jaar ook de KWPN Online Stallion Auction. Dit is een online veiling voor eerste- en tweede bezichtigingshengsten, die worden geveild via de veilingwebsite kwpn.auction. De hengsten worden gepubliceerd met uitgebreide informatie inclusief foto- en video-opnames die gemaakt worden tijdens de eerste bezichtiging.
Meer informatieOver de eerste bezichtiging
De hengstenselectie en tevens inventarisatie van kwaliteitsvolle jonge, bijna driejarige hengsten bestaat uit meerdere bezichtigingen waarvan de eerste bezichtiging in november en december plaatsvindt op het KWPN-centrum in Ermelo. De hengsten worden beoordeeld door de hengstenkeuringscommissie die samengesteld is uit drie personen die deskundig zijn op het gebied van sport en fokkerij. Tijdens de eerste bezichtiging wordt een hengst beoordeeld op de aanwezigheid van uiterlijk waarneembare (erfelijke) afwijkingen of gebreken en wordt beoordeeld of de hengst over een functioneel exterieur beschikt. Daarna wordt hij in stap en draf voorgesteld op een harde ondergrond. Hierop zijn een afwijkende bewegingsvorm en dito beenstanden voor de hengstenkeuringscommissie duidelijker te herkennen. Vanuit de eerste bezichtiging worden de beste hengsten doorverwezen naar de tweede bezichtiging, welke plaatsvindt tijdens de KWPN Stallion Show 2024.
Dressuurhengsten
Het vrijbewegen is eveneens een onderdeel van de eerste bezichtiging. De hengsten mogen zich in de couloir in vrijheid tonen in draf en galop. De couloir is een afgebakende ruimte waarvan de korte zijden rond zijn zodat de hengsten zich optimaal kunnen presenteren. De in de ring aanwezige KWPN-begeleiders zorgen dat de hengst op aangeven van de hengstenkeuringscommissie in een andere gang overgaat en van hand verandert. Hierbij wordt door de hengstenkeuringscommissie vooral gelet op de houding, ruimte, takt, balans in de wendingen, het lichaamsgebruik in de draf en de galop en het gemak van te kunnen changeren bij het van hand veranderen in galop. De hengstenkeuringscommissie let bij het vrijbewegen tevens op de instelling van de dressuurhengst. Aan het einde van de presentatie in de couloir wordt ook de stap en draf aan de hand nog beoordeeld. Bij een dressuurhengst is de stap een belangrijke basisgang. De hengstenkeuringscommissie hecht daarom veel waarde aan de zuiverheid, ruimte en souplesse van de stap.
Springhengsten
De jonge springhengsten mogen zich in de couloir tonen tijdens het vrijbewegen en het vrijspringen. Uiteraard is de springaanleg bij de te keuren springhengsten heel belangrijk. Het maken van een sprong is voor de hengstenkeuringscommissie tevens een belangrijke bron van informatie voor wat betreft de instelling en het lichaamsgebruik van de hengst. Het springen gebeurt evenals bij de dressuurhengsten in de couloir. In de couloir staan, aangeleund langs de lange zijde, drie hindernissen: twee lage steilsprongen en als laatste een steilsprong die wordt opgebouwd tot een oxer. De laatste sprong wordt eerst als steilsprong en later als oxer steeds iets hoger gebouwd. De in de ring aanwezige hengst wordt door de KWPN-begeleiders een aantal keren rustig over de hindernissen gedirigeerd. Hierdoor krijgt de hengstenkeuringscommissie een goede indruk voor wat betreft reflexen, techniek, voorzichtigheid en het getoonde vermogen. Tevens wordt de galop van een hengst in de couloir beoordeeld. Belangrijk is of de hengst een goede houding en balans heeft in galop en makkelijk kan changeren. Aan het einde van de presentatie in de couloir wordt ook de stap en draf aan de hand weer beoordeeld.
Gelderse hengsten
Een Gelders paard wordt geacht veelzijdig inzetbaar te zijn, daarom zal een Gelderse hengst tijdens de eerste bezichtiging ook moeten springen. Het maken van een sprong is voor de hengstenkeuringscommissie tevens een belangrijke bron van informatie voor wat betreft de instelling en het lichaamsgebruik van de hengst. Het springen gebeurt in de couloir. In de couloir staan, aangeleund langs de lange zijde, drie hindernissen: twee lage steilsprongen en als laatste een steilsprong die later opgebouwd wordt tot een oxer. De laatste sprong begint laag maar worden steeds iets hoger gebouwd. De in de ring aanwezige hengst wordt door de KWPN-begeleiders een aantal keren rustig over de hindernissen gedirigeerd. Tevens wordt de galop van een hengst in de couloir beoordeeld.
Tuigpaardhengsten
De tuigpaardhengsten worden alleen aan de hand voorgesteld. De draf is bij de te keuren tuigpaardhengsten heel belangrijk. Gekeken wordt hierbij naar het zweefmoment, een ruim wegzettend voorbeen met een hoge actie en een krachtig ondertredend achterbeen. Dit alles gepaard aan een fiere houding, mogelijk gemaakt door een lange, goed gevormde en verticaal gestelde hals.
Eerste bezichtiging oudere rijpaardhengsten
Tijdens de KWPN Kampioenschappen kunnen ook oudere rijpaardhengsten voor goedkeuring worden aangeboden. Dit betreft hengsten van vier t/m zeven jaar. De selectie van deze leeftijdscategorieën vindt plaats tijdens de jongepaardenkampioenschappen en de hengstencompetitie.
Laatste nieuws hengstenselectie
More news