Een goed startpunt zou zijn om naar het genetisch profiel van de beoogde hengsten te kijken. Indien de merrie naar een keuring is geweest, zal ook zij beschikken over een genetisch profiel dat zichtbaar is op de KWPN database. Door naar dit profiel te kijken, plus de eigen informatie die u hebt over de merrie, weet u waarschijnlijk welke punten van de merrie u graag zou willen verbeteren en welke punten u zou willen verankeren. Door de genetische profielen van de hengsten er langs te leggen, kunt u kijken welke hengsten de beste match geven met uw merrie om zo tot een meest ideale keuze te komen. De KWPN database heeft daarnaast een handige zoekfunctie op fokwaarden om hengsten te zoeken die aan deze waarden voldoen.
U kunt het zelf nog een keer bekijken in het genetisch profiel van de merrie en de hengst. Bekijk welke aandachtspunten er bij je merrie uitkomen en of het de verwachting is dat de betreffende hengst haar hier in zal aanvullen.
Er is op dit moment uit zijn bloedvoering nog te weinig informatie bekend om tot een voldoende betrouwbare fokwaarde te komen. Als er in de toekomst voldoende gegevens zijn zal het genetisch profiel gepubliceerd worden. Om de vererving omtrent exterieur en beweging van jonge hengsten zo snel mogelijk in beeld te brengen, worden er van deze hengsten maximaal 25 veulens lineair gescoord, dit geeft informatie voor de fokwaarden, waardoor de hengsten snel over een genetisch profiel kunnen beschikken. Dit zal het komende jaar ook voor Bloomberg uitgevoerd gaan worden.
In de database kan er gezocht worden op fokwaarden. Bij stokmaat kunt u dan aangeven dat u alleen de hengsten wil zien die vergroten op de gemiddelde stokmaat. Hoe hoger het getal dat u aangeeft hoe meer vergroting van de stokmaat er genetisch verwacht kan worden. De fokwaarde voor stokmaat kent een gemiddelde van 100, dat wil zeggen dat de gemiddelde fokwaarde voor stokmaat voor alle paarden 100 bedraagt. Als een paard zelf een score hoger dan 100 heeft wil dat zeggen dat het paard groter vererft dan het gemiddelde van de KWPN populatie. Indien deze lager is dan 100, kleiner. De fokwaarde maakt daarnaast stapjes van 4 punten, om duidelijke verschillen aan te tonen tussen paarden. De paarden die zich bevinden tussen de 100 en 104 zullen niet zo veel verschillen van elkaar qua vererving, scoort het paard hoger dan 104 of zelfs hoger dan 108, dan mag van deze paarden verwacht worden dat ze respectievelijk duidelijk groter tot zeer veel groter vererven dan de populatie. Wilt u dus een hengst die duidelijk vergroot ten opzichte van het gemiddelde van de populatie, selecteer dan op de database een waarde voor de stokmaat van hoger dan 104.
Beide kan goed zijn. Bij diepvries sperma moet u korter bij de eisprong insemineren. Dit betekent dat de merrie vaker gescand moet worden.
Dat is aan de fokker zelf. Als je een hengst gebruikt die luchtzuigt, is er altijd een kans dat de nakomelingen het ook doen. Dit geldt hetzelfde bij een merrie die luchtzuigt. Het is een van de vele afwegingen die een fokker maakt in het proces om te komen tot de definitieve hengstenkeuze.
U kunt bij de individuele hengsten in de database bij hun verrichtingsrapportage de bevindingen met betrekking tot hun eigen exterieur en die van hun moeder vinden. Ook de onderdelen van het fundament zijn daarin opgenomen. In het genetisch profiel kun u zien hoe de verwachting is dat de hengst bepaalde exterieur kenmerken vererft. Ook de onderdelen van het fundament zijn hier te vinden.
Dan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma.
Word nu lid