De paspoortconsulent neemt na de registratie van uw veulen telefonisch of per e-mail contact met u op om een afspraak te maken voor het schetsen en chippen. Omdat het vanuit de regelgeving is vastgesteld dat een veulen pas vanaf zes weken gechipt mag worden komt de paspoortconsulent het veulen tussen de leeftijd van zes weken en negen maanden schetsen en chippen. In ieder geval moet uw veulen geïdentificeerd zijn voor de leeftijd van negen maanden. Daarna is identificatie van het veulen nog wel mogelijk, maar wordt er een paspoort met beperkingen verstrekt. Natuurlijk kunt u ook zelf telefonisch contact opnemen met uw paspoortconsulent voor het maken van een afspraak. Wie uw paspoortconsulent is, vindt u in de bevestigingsmail van de veulenregistratie.
Speen in geen geval het veulen van de merrie voordat het veulen is geschetst en gechipt door uw paspoortconsulent. Van gespeende veulens moet de identiteit worden vastgesteld via DNA-onderzoek van beide ouders. De kosten voor DNA-onderzoek van de moeder komen voor rekening van de geregistreerde.
Hoe werkt het schetsen en chippen?
Bij het schetsen worden alle aftekeningen van uw veulen opgenomen. Deze aftekeningen worden op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort vermeld. Het chippen van uw veulen is wettelijk verplicht. Er wordt daarbij een transponder in de hals van uw veulen geïmplanteerd. Op het registratiebewijs en in het paardenpaspoort wordt het nummer van de transponder vermeld, zodat duidelijk is dat paard en documenten bij elkaar horen. Het paard is daarmee volgens de wetgeving geregistreerd. Controleer na ontvangst van de documenten altijd of de gegevens correct zijn genoteerd.
Let op: Schetsen en chippen door een KWPN paspoortconsulent is alleen mogelijk wanneer het veulen gestald staat in Nederland of België.
Bekijk hier hoe het chippen in zijn werk gaatDan is JongKWPN vast en zeker iets voor jou! JongKWPN biedt een gevarieerd programma.
Word nu lid