KWPN Magazine | De fokkerij van Unlimited Stables
Uit de relatief kleine fokkerij van Unlimited Stables komt een indrukwekkende lijst paarden voort. Met als highlight Totilas-zoon Gotilas Du Feuillard, die op de Olympische Spelen in Parijs de Franse dressuurploeg naar de historische zevende teamplaats hielp. Ook KWPN-premiehengst Next Pitch, de recent aangewezen Sergio Leone US, de KSS-veilingtopper Of Ice and Fire US en meerdere Lichte Tour-paarden werden in hun stallen geboren. Hoewel de hengstenkeuze wel eens voor stevige discussies kan zorgen, vullen Wouter Lodder en Suzanne Smeeing elkaar daarin eigenlijk perfect aan.
Al bijna twintig jaar is Unlimited Stables gevestigd in het Gelderse Lunteren. Voordat ze de stal in Lunteren begonnen, runde Wouter een stal met zo’n tien sportpaarden in Maarssen, terwijl Suzanne in Soest op kleinere schaal paarden reed en fokte. Met de verhuizing naar Lunteren werd de stal aldaar, waar voorheen Wout-Jan van der Schans gevestigd was, volledig vernieuwd en omgevormd tot een sport- en pensionstal. Door de jaren heen verschoof de focus van sport naar fokkerij. Inmiddels zijn de meeste pensionklanten via natuurlijk verloop vertrokken, en wordt een unit boxen verhuurd aan een trainingsstal. De keuze om de sport voor de fokkerij in te ruilen, werd door meerdere factoren ingegeven. “In de sport zagen we veel talentvolle jongeren opkomen die dat veel beter konden dan wij”, lacht Suzanne. Wouter reed zelf actief tot Lichte Tour-niveau en Suzanne leidde meerdere paarden op tot het Z. Het runnen van de pensionstal en de kleinschalige fokkerij kostte teveel tijd om goed te kunnen combineren met de sport. Daarop werd bewust besloten om de tijd en energie in de fokkerij te steken. De merries waarmee de fokkerij begonnen waren naar eigen zeggen misschien nog ‘iets gewoner’, door strenge selectie en slim aankopen is er door de jaren heen een hoogwaardig merriebestand ontstaan.
Altijd blijven selecteren
Deze opbouw in kwaliteit van de merriestammen waar Wouter en Suzanne mee fokken, komt voort uit het altijd blijven selecteren en keuzes maken. Suzanne: “Het is een sport geworden om binnen ons budget steeds een net iets meer interessant gefokte merrie te krijgen.” Bijna alle huidige merries hebben ze als veulen aangekocht of zelf gefokt. In de beginjaren werden er zo’n één tot drie veulens per jaar geboren, inmiddels zijn dat er vijf á zes. Alle veulens bij Unlimited Stables krijgen al vanaf de beginjaren het herkenbare achtervoegsel ‘US’. Ondanks dat het hun fokkerij vooruit helpt, is selecteren soms best lastig. Suzanne: “Dat is lang niet altijd makkelijk. Soms heb je emotioneel met een paard heel veel, maar als de nafok niet voldoende aanspreekt moet je een knoop doorhakken. Dat betekent niet dat de nafok niet goed is, het kan ook persoonlijke smaak zijn.”
Olympiadepaard
Met Gotilas du Feuillard (v.Totilas) hebben Wouter en Suzanne inmiddels een olympisch paard gefokt. Het was het eerste veulen dat ze fokten uit de merrie Vital Hit S. (v.Ferro). “Toen we na aankoop van de merrie naar huis reden, zeiden we al tegen elkaar: ‘Als Totilas beschikbaar komt, dan dekken we haar daarmee’”, vertelt Suzanne. Gotilas werd als veulen verkocht in de Midden Nederland-veiling, waar Wouter sinds een paar jaar ook in de selectiecommissie zit. Tim Coomans verkocht hem weer door aan Haras Du Feuillard, via wie hij terecht kwam bij Corentin Pottier. De Fransman leidde het paard verder op en stuurde naar een top 10-klassering op het WK in Ermelo. Ook boekten ze in de Grand Prix vele successen voor het Franse team, met het WK in Herning en natuurlijk de Olympische Spelen als hoogtepunten. Wouter en Suzanne zijn de Totilas-zoon altijd blijven volgen. Wouter: “Als veulen was hij misschien niet spectaculair, maar wel heel correct. Goed stappen, draven, galopperen en een mooie uitstraling, met een mooi koppie. Bij de jonge paarden deed hij het gelijk al goed, en later bleek hij ook een goede piaffe en passage te lopen.” Suzanne vult aan: “Er is eigenlijk niets wat hij niet kan. Hij was altijd al heel compleet, maar geen grootloper. Dat is denk ik met wel meer Totilas-nakomelingen het geval, zo weten we inmiddels.”
Paarden zelf opstarten
Dit jaar had het duo twee hengsten meelopen op de KWPN Stallion Show. Sergio Leone US werd aangewezen voor het verrichtingsonderzoek, deze zoon van Morricone komt uit de Florencio-dochter Garina I. Soprendy US (v.So Perfect) komt uit Lichte Tour-merrie Dendy en is via de KWPN Select Sale verkocht. Wouter: “Het opstarten met de hengsten doen we altijd zelf. Dat begint met normale dingen, zoals vaststaan, meelopen, de stapmolen en het afspuiten. Daarna beginnen we met longeren. Tegen de tijd dat we daarmee iets verder zijn, komt meestal Marcel van Manen kijken om ze te beoordelen. De hengsten die goed genoeg zijn, traint hij verder. Met de merries gaat het eigenlijk net zo. Dat eerste stukje training vinden we heel leuk om te doen. We kennen de paarden goed en weten een beetje wat we van ze kunnen verwachten.” Ook bij hun premiehengst Next Pitch trainden ze het eerste stuk zelf. Na zijn primering op de KWPN Stallion Show in Den Bosch verkochten Wouter en Suzanne de hengst. Suzanne: “Het is best uniek wanneer je als kleine fokker het hele traject tot aan de hengstenkeuring grotendeels zelf in handen hebt.” Met Marcel en Tamara van Manen hebben ze intussen een intensieve samenwerking en vriendschap opgebouwd. Ieder jaar maken Wouter en Suzanne hun binnenhal en enkele stallen gereed voor een trainingsronde voor de hengstenkeuring. Suzanne: “Dat is heel leerzaam voor de paarden, dan zijn ze vast een keer in een vreemde stal en op vreemd terrein geweest. Dat kan je op de keuring ook echt zien, vind ik.”
De hengstenkeuze
De hengstenkeuze kan op Unlimited Stables voor discussie zorgen. Er wordt met zowel jonge als bewezen hengsten gedekt en soms kijken ze ook over de landsgrenzen heen. Wouter: “We fokken de laatste jaren steeds wat we zelf leuk vinden, niet per sé waar het meest vraag naar is. Het blijft ook een gevoelsmatige keuze. Daarbij is Suzanne bijvoorbeeld juist gek van Trakehners, elegante en lichtvoetige bloedpaarden met veel souplesse. Ik houd juist meer van een wat stoerder paard: krachtpatsers met sterke verbindingen en veel achterbeen.” Suzanne schiet in de lach: “Het kan best een strijd zijn hier thuis, het is lang niet altijd gezellig als het over de hengstenkeuze gaat. Soms zeggen we ook tegen elkaar: die hengst is niet mijn smaak, maar ik snap wel waarom je hem wil gebruiken.” Zo worden er qua hengstenkeuze compromissen gesloten. Maar de verschillende voorkeuren lijken elkaar onderaan de streep goed aan te vullen. Suzanne: “Als we alleen de ballerina’s waar ik van houd zouden fokken, dan stonden we niet waar we nu zijn. En dat geldt andersom net zo.” Wouter merkt op dat alles bij hun premiehengst Next Pitch samenviel: “Via It’s a Litchy konden we het sterke Ferro-bloed verankeren, net als het Trakehner-bloed via Hotline. Ik wilde graag Vivaldi-bloed gebruiken, terwijl Suzanne juist graag weer een aansluiting richting de Trakehners zag. Zo kwamen we bij Geniaal uit.”
Als het past, dan past het
Er wordt veel met jonge hengsten gefokt, maar ook grijpen Wouter en Suzanne vaak terug naar bewezen bloed. Wouter: “Het is simpel: als het past, dan past het. We hebben ook vaak genoeg met hengsten gedekt waar we zelf niet eens echt fan van zijn, maar waarvan we wél denken dat het bij de merrie past. Bewezen bloed of juist een jonge hengst maakt eigenlijk ook niet uit.” Ook nemen de fokkers uit Lunteren wel eens het risico om te dekken met een hengst die nog niet goedgekeurd is, zoals Jakarta en Forty, en ook Ferguson gebruikten ze al voordat hij gekeurd was. Ook hier geldt weer: als het paar denkt dat het bij hun merrie past, gaan ze ervoor. Wouter: “Een goed paard is een goed paard. Voor hengstveulens maakt het niet echt uit wanneer hun vader niet gekeurd is: als het een kwaliteitsvol veulen is, ziet iedereen dat. Maar voor een merrie waar je eventueel mee wil fokken, is het wel jammer wanneer zo’n hengst niet wordt gekeurd. Onze Jakarta uit Garina, Nemearina US, is bijvoorbeeld echt een topmerrie, dan geeft zo’n hengst in de pedigree misschien wel een beetje een ‘gat’. Hoewel Jakarta het in de sport uiteindelijk gelukkig heel goed doet.”
De toekomst
Hoewel ze niet het plan hebben hun fokkerij naar grote aantallen uit te breiden, willen Wouter en Suzanne wel blijven selecteren en investeren in kwaliteit. De merrielijnen waarin ze graag mee verder willen zijn ‘de Bertjes, de Dendy’s en de Litchy’s’, zoals Wouter zegt. Ook de lijn van Garina I houden ze aan. Maar wat willen ze graag in de toekomst nog fokken, met al een premiehengst én een olympisch paard tussen de door hen gefokte paarden? Wouter: “We konden vanaf dit jaar weer een keuringskampioen fokken. Het is heel goed dat die emotie en spanning weer terug waren op de KWPN Stallion Show. Dat brengt toch een stuk sfeer mee, en het is voor zowel de fokkers als het publiek leuk. Dat we een olympisch paard hebben gefokt is een bijzondere prestatie waarvan we niet weten of het ooit nog een keer gaat gebeuren. Wel zou ik graag nog een NMK-kampioen willen fokken, bijvoorbeeld.” Suzannes hart gaat meer uit richting de sport, in plaats van naar de keuringen. “Natuurlijk vind ik de keuringen leuk, maar een opvallende klapper in de sport, zoals bijvoorbeeld het WK voor Jonge Dressuurpaarden of de Grand Prix vind ik wel nóg mooier.”
Dit is een deel van een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Bettine van Harselaar
Foto: Jessica Pijlman