KWPN Magazine | Peter Wetzelaer: “Als de handel goed is, trekt de fokkerij aan”
Hij zat in het zadel van de goedgekeurde hengsten Wynton, Charmeur, Ampère en Bretton Woods. Zijn eerste zelf gefokte veulen werd een goedgekeurde hengst: Jersey. Peter Wetzelaer heeft in het Brabantse Herpen zijn trainings- en handelsstal, waar hij veel paarden met succes klaarmaakt voor de KWPN Stallion Show.
Met zo’n vijftien tot zeventien paarden in training, de fokmerries en nog een deel opfok zijn de dagen van Peter Wetzelaer goed gevuld. Sinds 2019 is hij volledig gevestigd in Herpen, de voormalige accommodatie van de familie Van de Goor. Tijdens de opleiding in Deurne kwam Peter voor een stage terecht bij Nico Witte in Schijndel, waar hij nog jaren werkzaam bleef. “Dat heb ik met veel plezier gedaan. Daar reed ik altijd veel jonge paarden en maakte ik ook het proces van het keuringsklaar maken mee.”
Samenwerken maakt mogelijk
Marcel van de Goor is nog bijna dagelijks op het bedrijf te vinden en heeft samen met Peter enkele paarden in eigendom. Peter heeft daarnaast samenwerkingen met onder andere de familie Van den Tillaart van VDT Horses, Ronnie Lunenburg, Jeroen Korsten, familie Van Etten en met Piet Kuypers. Mede dankzij deze samenwerkingen kreeg Peter de KWPN-hengsten Pontiac (Total US uit Velvet V.D.T. elite pref prest D-OC van Ferro) en Ribéry V.D.T. (v.Don Juan de Hus, eveneens uit Velvet V.D.T.) aangewezen, die beide via de KWPN Select Sale werden verkocht. Peter heeft een aantal paarden in volledig eigendom, maar ook samen met andere eigenaren en fokkers heeft hij meerdere paarden. “Een samenwerking kan het mogelijk maken om bijvoorbeeld aan een bijzonder paard te kunnen komen. De meeste samenwerkingen die ik heb bestaan al vele jaren, samenwerkingen waarin je elkaar wat gunt. Het werkt het mooist als het voor beide partijen interessant is. En natuurlijk is winst delen altijd makkelijk, maar het kan soms ook verlies delen zijn, en je moet dan ook weten dat je dat met elkaar kan. Samenwerken maakt het over het algemeen leuker en je kunt veel overleggen met elkaar.”
De fokmerries
Veel veulens komen via dergelijke samenwerking bij Peter op stal, ook fokt hij zelf op relatief kleine schaal. In de wei achter zijn stallen lopen zijn fokmerries. Kierava (Negro uit Tiadora van Donnerhall) komt uit de fokkerij van Cees van Etten. Uit deze stam komen bekende hengsten als Rubin Royal en Romanov. Deze merrie bracht de aangewezen hengst Raoul (v.Secret). Dan is er nog Marquise, een dochter van Blue Hors St. Schufro uit een Fürst Heinrich-moeder. Samen met VDT Horses heeft Peter nog de stermerrie Jeranka VDT (Don Schufro uit Saranka V elite pref PROK van Ferro) en Grace Kelly V.D.T. (Jazz uit Calypsa V.D.T. ster pref PROK van Tuschinski). Voor komend jaar verwacht Peter de eerste veulens van zijn eigen KWPN-goedgekeurde hengst Roderico (Ibiza uit J’Adore elite sport-dres IBOP-dres PROK van Apache, fokker M. van Grinsven). De grote vos presenteerde zich goed tijdens de KWPN Stallion Show onder Zandra Birkeland. De hengst heeft hij samen in eigendom met fokker M. van Grinsven, Piet Kuypers en Leonie Bos.
Opfok en selectie
Jaarlijks heeft Peter een groep van zo’n vijftien veulens in de opfok. Als de hengsten twee worden begint voor Peter de eerste selectie. “Die start met de röntgenfoto’s. Aan de hand daarvan kijken we of we deze hengsten binnen houden of dat ze weer in het land kunnen. Degenen die we dan aan huis houden, zijn de paarden die we eventueel richting de hengstenkeuring trainen. Dat is zo vroeg in het seizoen nog niet echt training, maar je hebt ze dan wel dagelijks in de hand. Zodra ze beter in de hand zijn, kunnen we langzaam aan het longeren. Het kan zijn dat er eentje terugvalt, die scharen we dan weer in de weide in. Maar andersom kan ook: dat er een hengst die we in het weiland hebben laten staan toch heel erg meevalt, en wat later dan de rest toch nog richting de hengstenkeuring wordt getraind.” De focus ligt op Stal Wetzelaer vooral op het keuringsklaar maken, het opleiden van jonge paarden en de handel. “Het zijn vooral jonge paarden die ik rijd, soms ook een vijf-, zes of zevenjarige. Die paarden zijn meestal voor de verkoop, maar soms ook om verder door te rijden voor de eigenaar. Het is echt van alles wat, de fokkerij is hier eigenlijk het kleinste onderdeel. Dat is echt liefhebberij. Dat moet je doen omdat je het leuk vindt. En ik vind ook wel dat je het zelf mee moet maken, vooral als je ook zo in de jonge hengsten zit. Het één wakkert het ander aan.”
Je specialisme vinden
Zelf kwam Peter in de dressuurring tot en met Lichte Tour-niveau uit, maar wedstrijdambities heeft hij niet echt meer. “Je moet je specialisme vinden. Dat is vaak ook datgene wat je écht leuk vindt. Voor mij zijn dat de jonge paarden, het keuringsklaar maken en de handel. Veel op concours gaan zou me ook gewoon teveel tijd kosten. Plus dat alles hier te koop is. Het werkt niet om paarden in de sport uit te willen blijven brengen en steeds tegen klanten te moeten zeggen dat dat paard niet te koop is. Dan denken ze altijd dat je de beste voor jezelf houdt”, lacht Peter. Wel zit hij nog steeds veel in het zadel. In zijn tijd bij Nico Witte, waar hij in 2005 op zijn twintigste begon, kreeg Peter al veel paarden te rijden, waaronder veel bekende hengsten. Hij maakte bijvoorbeeld Ampère (v.Rousseau) en Las Vegas (v.Ferdeaux) zadelmak en zat verder in het zadel van onder andere Wynton (v.Jazz), Charmeur (v.Florencio), Fellini (v.Ampère), Franklin (v.Ampère), Gyon (v.Charmeur) en Bretton Woods (v.Johnson). “Dat heeft me veel informatie gegeven over deze hengsten en verschillende bloedlijnen, naast dat het ook hartstikke leuk was. Ik heb er veel van geleerd.” Als Peter paarden uitbracht, dan was het ook vooral in jongepaardencompetities. “Zadelmak maken deed ik toen ook, maar nu niet meer. Vooral de eerste paar keer stap ik er niet meer zelf op.”
Jersey
De fokkerij heeft Peter altijd al getrokken: van jongs af aan kende hij al de ‘In De Strengen’ en veel afstammingen van binnen en van buiten. “Ik kon de bloedlijn van hengsten tot wel vijf of zes generaties vertellen”, lacht hij. Zijn eerste fokproduct, Jersey, werd direct goedgekeurd. Jersey’s moeder Kebalia kocht hij van Marcel van de Goor. “Die merrie was toen al op leeftijd, daarom kon ik haar overnemen. Ik was – en ben nog steeds – gek van Vivaldi-bloed, en de combinatie met Ferro en daarvoor nog een volbloed vond ik interessant. Kebalia was een krachtige, sterke Ferro-merrie, maar wel met veel bloed. De combinatie pakte ook precies zo uit als ik in gedachten had. Misschien was het meer geluk dan wijsheid, maar er zat zeker een idee achter. Dat het dan ook lukt, heb je ook niet altijd voor het zeggen.” Peter fokte Jersey zelf op en maakte hem ook zelf klaar voor de KWPN Stallion Show en bracht hem daar ook voor. Jersey verkocht hij in de KWPN Select Sale. “Het was altijd al een opvallend paard en werd daar ook goed verkocht.” In Nederland kreeg de Vivaldi-zoon zijn opleiding bij jeugdamazone Kimberly Pap, die hem tot en met de Lichte Tour reed en op het WK in Verden de kleine finale won. In de Verenigde Staten geldt hij onder de naam Sonnenberg’s Jersey als één van de toekomsttalenten van olympiër Sabine Schut-Kery.
KWPN Stallion Show
Er zijn tegenwoordig meer wegen die richting goedkeuring leiden. “Het is goed dat er tegenwoordig ook andere opties zijn. Zo kan je een paard onder het zadel aanleveren of via de Pavo Cup. Dan ben je alleen alweer een paar jaar verder, dat kan bijvoorbeeld met het oog op verkoop weer een nadeel zijn.” Peter verkoopt de hengsten die hij (deels) in eigendom heeft vaak ten tijde van de KWPN Stallion Show of net daarna. “De hengstenkeuring is een mooie etalage, daar komt wel handel van. Het is een show, de etalage van het stamboek, een visitekaartje. Dat werkt zeker ook handelsbevorderend”, aldus Peter, die ook regelmatig naar tevredenheid hengsten via de KWPN Select Sale verkoopt. “En zo werkt alles samen met elkaar. Als de handel goed is, trekt de fokkerij aan, en als er weinig handel is, zie je ook de fokkerij teruglopen. Die golfbewegingen zie je vaak.”
Voorkomen van een mismatch
De meeste handel drijft Peter met het buitenland. Hij merkt vooral dat de plek waar een paard terecht komt veel uitmaakt. “Ze hoeven niet eens altijd top te presteren in de sport, al is dat natuurlijk wel mooi meegenomen. Het is de beste reclame wanneer mensen blij zijn met een paard. Als een paard goed terecht komt, komt daar ook weer handel van.” Er is volgens hem altijd vraag naar fijne gebruikspaarden. Wanneer hij een paard verkoopt, probeert Peter wel erop te letten om een passende combinatie te maken. “Ik heb er niets aan als een paard en ruiter een mismatch zijn. Natuurlijk wordt er soms een paard verkocht die ik qua kansen in de sport liever op een andere plek had gezien. Maar het mooiste is wanneer je een paard verkoopt en dat de nieuwe eigenaar er op zijn niveau succes mee heeft.”
Dit is een deel van een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Bettine van Harselaar
Foto: Leanjo de Koster