KWPN Magazine | Albert van Dijk: “Ik speel liever in de eredivisie”
Samen met zijn vrouw Tineke Huizing bouwde Albert van Dijk in de afgelopen decennia een succesvolle dressuurpaardenfokkerij op. Door goed te selecteren in de Nosa- en de Bottie-stam zijn zij er in geslaagd al een stel spraakmakende paarden te fokken, waarvan de voorheen onder Charlotte Dujardin zeer verdienstelijk presterende Imhotep het fraaiste voorbeeld is. Hun visie en fokkerijresultaten leidden afgelopen zomer tot de titel Fokker van het Jaar.
In het Drentse Donderen richtten Albert en Tineke bijna dertig jaar geleden ‘Bijkershof Dressage’ op. Het fokken van een bewerkbaar, goed bewegend en mooi dressuurpaard is voor hen altijd het uitgangspunt geweest. Spijtig genoeg heeft Tineke de grootste successen niet meer mee mogen maken. Zij overleed in april 2016 en deze titel vormt een mooi postuum eerbetoon aan het levenswerk dat ze samen met Albert opzette.
Sterke basis
“Vanaf 1995 zijn we gevestigd op onze huidige locatie en daardoor kregen we meer mogelijkheden voor de fokkerij”, vertelt Albert van Dijk. “De belangrijkste selectie deden we op basis van het karakter. We hadden de veulens geselecteerd op beweging en hoe mooi ze waren, in de omgang merkten we later de verschillen in het karakter. Een paard dat plezierig in de omgang en mensgericht is, had onze voorkeur. Want je wordt er snel flauw van als ze elke keer ellendig doen als we ze naar de wei brengen.” Onder meer op veilingen werd interessant merriemateriaal aangeschaft. “Begin jaren negentig gingen we naar de veiling in Borculo. Tineke en ik hadden van te voren twee dressuurgefokte veulens aangekruist in het boekje en hadden een budget van 10.000 gulden. Maar beide veulens konden ons niet genoeg overtuigen, de Wisconsin-dochter Jottie kon dat wel. Zij was in principe springgericht gefokt maar kon zelf goed bewegen.” Zij groeide uit tot de ene stammoeder van Bijkershof Dressage, de Purioso-dochter Finosa volgde halverwege de jaren negentig werd de tweede. “De stammen van Finosa en Jottie zijn hier altijd gebleven. Best bijzonder dat we daardoor de basis voor onze dressuurpaardenfokkerij gelegd hebben met twee in de springrichting gefokte merries.”
Imhotep
Eén van de eerste grote successen werden behaald met de merrie Uni d’Ottie, inmiddels bekend als grootmoeder van paradepaard Imhotep (v.Everdale). Imhotep werd opgefokt en vervolgens klaargemaakt voor de KWPN Stallion Show. In de eerste bezichtiging viel het doek voor hem. Via de KWPN Auctions kwam Imhotep in handen van de Engelsman Henry Boswell, die contact had met Carl Hester. Eenmaal aangekomen in Engeland was de deal snel rond, Carl Hester zag direct de potentie in de voskleurige Everdale-zoon en schafte hem aan bij Henry. Sinds 2020 werd Imhotep opgeleid door Charlotte Dujardin en samen kwamen zij tot grootste successen. “Van Gertjan van Olst hoorden we op een gegeven moment waar Imhotep terecht was gekomen en dat Carl er heel blij mee was. Het is natuurlijk al een droomscenario dat ons fokproduct op zo’n plek terecht is gekomen.” Onder Charlotte Dujardin nam Imhotep deel aan het WK in Herning, won hij teamgoud en individueel brons op het EK in Riesenbeck en werden ze geselecteerd is voor de Olympische Spelen. De verwachtingen waren hoog, want sinds eind 2023 behaalden ze al acht internationale zeges op rij. “Het is natuurlijk ontzettend zuur dat Imhotep en Charlotte in Parijs niet hebben kunnen laten zien waar ze toe in staat zijn. Het waren absoluut medaillekandidaten.” In oktober werd bekend dat de elfjarige ruin is verkocht aan Diana Porsche, die olympische ambities heeft. “Als ze goed begeleid wordt, zou het zeker kunnen dat ze over vier jaar kunnen meedoen aan de Olympische Spelen. Dat zou geweldig zijn.”
Samenwerking
Uit beide stammen hebben Albert en Tineke Grand Prix-paarden gefokt, terwijl dat niet het hoofddoel is geweest. “Het doel was vanaf het begin om fijne, gezonde en goed bewegende paarden te fokken met goede karakters. Maar ik speel natuurlijk wel veel liever in de eredivisie dan in de bijkeuken, dus de lat ligt zeker hoog. Uit commercieel oogpunt is het het beste om ‘brave brommers’ met genoeg looplust te fokken, want daarvoor is de markt veel groter dan voor Grand Prix-paarden die vaak toch wat specialer qua karakter zijn.” De laatste jaren heeft Albert een samenwerking opgebouwd met amazone Mariëlle van Hage en haar vriend Daniël Hamstra. Ook rondom de Fokker van het Jaar-verkiezing speelden zij een rol. “Aan ons de taak om te zorgen dat Albert in Ermelo aanwezig zou zijn. Hunter heb ik zelf gereden en het was makkelijker dan gedacht om Albert mee te krijgen”, blikt Mariëlle terug. Toch was de verrassing groot voor Albert. “Het begon eigenlijk pas te dagen toen de omroeper vertelde over de successen uit de fokkerij. Ik vind het een heel mooie waardering en het geeft zeker motivatie om nog een tijd door te gaan, we hebben nog een aantal goede jonge paarden in de opfok dus ik ben benieuwd hoe zij zich gaan ontwikkelen. Of daar nog eens een Grand Prix-paard tussen zit, is helaas niet te voorspellen. Als ik dat kon, was ik miljonair”, besluit Albert van Dijk.
Dit is een deel van een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Bron: KWPN (overname niet toegestaan)
Tekst: Jenneke Smit
Foto: Jacob Melissen