KWPN Magazine | Annemijn Boogaard: "Vooral goed en mooi paardrijden"
Met de door haar moeder en zus gefokte Kjento-dochter Patchouli Vera won Annemijn Boogaard dit jaar de Pavo Cup bij de vierjarigen, met Oxxi_Lena (v.Secret) werd ze vorig jaar derde en dit jaar tweede. Hoog tijd om kennis te maken met deze 23-jarige amazone die wordt geprezen om de harmonieuze voorstelling van haar paarden. Samen met haar moeder Florine en zus Veerle heeft ze hobbymatig een kleine stal in het Zeeuwse Oudelande.
Bij de pony’s reed Annemijn succesvol Z2-dressuur, en op haar dertiende werd de toen bijna vierjarige Fullspeed TC (v.Ziësto) aangekocht bij Tim Coomans. Annemijn leste eerst met hem bij Dinja van Liere, toen zij uit Zeeland vertrok heeft ze lange tijd met hem bij Tim getraind. Ze leidde hem zelf op tot Intermédiaire II-niveau en in 2019 reden ze samen succesvol het EK Junioren in het Italiaanse San Giovanni met individueel vijfde en zevende plaatsen. “Met hem heb ik veel geleerd, niet alleen van Tim, maar ook via het Talentenplan. Daardoor mocht ik rijden bij Tineke Bartels, Marlies van Baalen en Emmelie Scholtens.” Na Fullspeed TC kwamen er veel jonge paarden op Annemijns pad. Dat Annemijn vooral jonge paarden te rijden heeft vindt ze niet erg. “Jonge paarden leren super snel, helemaal wanneer ze ook de kwaliteit hebben. En als het dan ook zoals nu op wedstrijd goed lukt, is het helemaal leuk.” De oudste die ze momenteel rijdt is zeven. Het is wel het plan om met een van die paarden tot hoger niveau door te rijden.
De jonge aanwas
Ook haar tweeënhalfjaar oudere zus Veerle Boogaard en moeder Florine de Voogd zijn aangeschoven. Zij staan te boek als de fokkers van Pavo-cup winnares Patchouli Vera, die ze fokten uit de elitemerrie Kiara (v.Bordeaux, fokker N. Radstake en M. Roerdink). Moeder en dochter denken wel altijd goed over hun hengstenkeuze na. Veerle licht toe: “We kijken natuurlijk naar wat ons aanspreekt. Het is leuk om daar over te discussiëren.” Florine: “Ik zou wel weer willen fokken, maar we zitten ook een beetje met de ruimte. We hebben hier zes stallen en als we blijven fokken vullen die zich te snel. Veel mensen zeggen ook dat we, als we met de merries willen blijven sporten, ze misschien een keer kunnen spoelen, maar daar zijn we wel voorzichtig mee, de combinatie met sporten lijkt ons niet ideaal. En met een draagmerrie erbij zijn de stallen nog sneller vol, maar zeg geen nooit”, vult ze aan. Ze focussen zich met hun zelf gefokte paarden vooral op de sport, niet op de keuringen. Florine: “Dat is niet echt wat voor ons. Ik weet ook niet of een merrie als Patchouli Vera daar boven was komen drijven. We laten ze liever de IBOP of in de sport lopen.”
De tijd nemen
Annemijn heeft geen specifieke ambitie qua welk niveau ze wil behalen, maar wat ze wel wil is vooral goed en mooi paardrijden met fijne paarden. “Als Oxxi terug is naar haar eigenaar, heb ik weer een stal vrij die gevuld kan worden. Omdat ik geen grote commerciële stal heb, moet ik wel een beetje oppassen dat ik goede paarden op stal heb en niet zomaar ieder paard aanneem om te trainen. Ook wil ik de tijd kunnen nemen met een paard. Een paard dat hier op stal komt, behandelen we alsof die van onszelf is. Ik doe graag zo goed mogelijk mee met de paarden die ik rijd. Of dat nu in de jonge paardencompetities of hoger in de sport is, maakt me niet zoveel uit. Wel zou ik heel graag een keer het WK voor Jonge Dressuurpaarden rijden, wie weet volgend jaar met Patchouli Vera. Ook de Pavo Cup vind ik heel leuk om te rijden. Het is ook een mooie gelegenheid om naar andere ruiters te kijken. Vorig jaar heb ik echt genoten van hoe Daniel Bachmann op alle paarden wegreed. Van naar anderen kijken leer je veel.”
Dit is een deel van een artikel uit het nieuwste nummer van het KWPN Magazine. Wilt u graag meer artikelen lezen? Leden krijgen het KWPN Magazine, met daarin prachtige verhalen, interessante achtergrondartikelen, persoonlijke interviews en fokkerij-informatie, thuisgestuurd. Geen lid? Bestel dan het KWPN Magazine in de KWPN Webshop.
Tekst: Bettine van Harselaar
Foto: Dirk Caremans