Vaccineren op maat, het overwegen waard *VIDEO*
‘Niet méér vaccineren dan strikt noodzakelijk’ is een nieuwe trend bij huisdieren. Ook paardenhouders informeren steeds vaker naar de noodzaak van het jaarlijks vaccineren van hun paard tegen tetanus en influenza. Uw dierenarts is dé aangewezen sparringpartner als het aankomt op de gezondheid van uw paard en voor het opstellen van een vaccinatieschema op maat.
Bijna elk paard krijgt jaarlijks (of zelfs halfjaarlijks) een vaccinatie tegen tetanus. Dat komt omdat deze standaard gecombineerd is met de influenzavaccinatie. Dat is praktisch, maar niet noodzakelijk. Paarden die een correcte drievoudige basisvaccinatie hebben gekregen, kunnen daarna afwisselend gevaccineerd worden met en zonder tetanus. Dat wil zeggen: het ene jaar tegen influenza en tetanus, en het andere jaar enkel tegen influenza.
Gevoelig paard? Vaccineren op maat
De meeste paarden hebben geen last van hun (half)jaarlijkse vaccinatie. Voor gevoeligere paarden bestaat de mogelijkheid om de influenza- en tetanusvaccinatie niet tezamen te geven. Er is namelijk een apart vaccin tegen beide ziektes beschikbaar. In overleg met uw dierenarts kunt u voor deze paarden een vaccinatieschema op maat opstellen.
Moet een paard elk jaar tegen tetanus en influenza gevaccineerd worden?
Nee. Voor tetanus geeft een correcte (drievoudige) basisvaccinatie gedurende twee jaar voldoende bescherming. Eén keer per twee jaar tegen tetanus vaccineren volstaat dus. Voor influenza is wel een jaarlijkse herhalingsvaccinatie nodig. Voor wedstrijdpaarden is deze vaccinatie jaarlijks (KNHS) of zelfs halfjaarlijks (FEI) verplicht. Voor recreatiepaarden kunnen onder andere groepssamenstelling en (indirect) contact met andere paarden, leeftijd, algemene gezondheid, intensiteit van de training, stress en reizen meegenomen worden bij het opstellen van het vaccinatieschema op maat.
Moeten oudere paarden even vaak gevaccineerd worden als jonge paarden?
Ja. Het immuunsysteem van oudere paarden wordt iets minder robuust. Omdat oudere paarden iets gevoeliger zijn voor infecties, is het verstandig om hen correct te blijven vaccineren en zo een optimaal beschermingsniveau te handhaven.
Kan er door middel van titerbepaling bepaald worden hoe vaak een paard gevaccineerd moet worden?
Nee. Een titerbepaling is slechts een momentopname van de huidige beschermingsstatus van het paard. Het zegt dus niets over hoelang het paard nog voldoende beschermd zal blijven. Hoewel het in sommige gevallen zinvol kan zijn om een titerbepaling uit te voeren, is dit dus niet geschikt voor het opstellen van een vaccinatieschema op maat voor paarden.
Tekst: MSD Animal Health
Voor meer informatie ga naar de site van MSD Animal Health en bekijk deze vaccinatievideo: