Geef uw veulen de beste start!
Het fokken van een mooi en gezond veulen is de droom van veel eigenaren. Maar hoe bereidt u zich als fokker goed voor om uw topper in de dop veilig en vooral gezond te laten opgroeien? MSD Animal Health zet een aantal belangrijke tips voor u op een rijtje.
Een goede lichamelijke conditie van de merrie is van belang voor een snelle geboorte en een sterk veulen. Houd uw drachtige merrie dus in topconditie! Zorg voor een gezond gebit, correcte voeding en voldoende lichaamsbeweging, zodat zij niet te mager maar ook niet te dik wordt. Ook goede hoefverzorging en contact met andere paarden zijn belangrijk. Zet uw drachtige merrie regelmatig in de wei, zo blijft ze in beweging en de opname van gras werkt licht laxerend.
Vaccinaties
Het beschermen van uw veulen begint met het goed vaccineren van de merrie. Houd de vaccinaties tegen influenza, tetanus, rhinopneumonie en droes dus goed op orde. Om het risico op abortus door rhinopneumonie te verminderen, moet de merrie drie keer tijdens de dracht worden gevaccineerd. Wanneer de merrie tijdens de laatste twee maanden van de dracht gevaccineerd wordt tegen influenza en tetanus, zal een optimale hoeveelheid afweerstoffen via de eerste moedermelk (biest) worden meegegeven aan het veulen. Deze afweerstoffen beschermen het veulen tijdens de eerste zes levensmaanden.
Let op wormen
Ontwormen gebeurt bij volwassen paarden liefst op basis van mestonderzoek. De drachtige merrie kan in de laatste 2 weken voor het veulenen eventueel extra ontwormd worden. Overleg de eventuele noodzaak hiervan met uw dierenarts. Ook een schone stal, paddock en weiland zijn in dit kader belangrijk, dus verwijder regelmatig de mest.
Biestkwaliteit
Een goede conditie en up-to-date vaccinaties zorgen voor een goede kwaliteit van de biest. De biest is essentieel voor de gezondheid en weerstand van het pasgeboren veulen. Laat uw merrie ruim voor het veulenen biest lopen of drinkt het pasgeboren veulen niet goed? Dan krijgt het veulen mogelijk onvoldoende afweerstoffen binnen waardoor het erg gevoelig is voor infecties. De dierenarts kan dit bij de veulenvisite controleren en indien nodig plasma met extra afweerstoffen toedienen.
De kraamstal
Het geeft de merrie rust wanneer ze kan veulenen in een omgeving die voor haar vertrouwd is en waar ze zich veilig voelt. Een veulenbox is ruim, schoon, goed verlicht en geventileerd en voorzien van zachte, schone bodembedekking.
Laat uw merrie ruim voor het veulenen wennen aan haar kraamstal.
Dat is nog belangrijker wanneer u de merrie niet thuis laat veulenen. De merrie kan dan namelijk ook antistoffen aanmaken tegen de aanwezige kiemen op de nieuwe locatie, welke ze dan na de geboorte via de biest weer kan doorgeven aan het veulen.
Enkele tips voor een drachtige merrie:
- Zorg dat zij de nodige (herhalings)vaccinaties gekregen heeft, zodat er meer beschermende afweerstoffen in de biest zitten voor het veulen.
- Verwijder voor het veulenen de hoefijzers van de merrie zodat zij het veulen niet kan verwonden.
- Optimaliseer de stalhygiëne om de infectiedruk voor het veulen laag te houden.
- Plaats ruim voor het veulenen een goed werkend bewakingssysteem in de stal (videocamera met geluid en een geboortemelder).
- Zorg voor een noodkit, een fles met een lange speen en een voorraad kunstbiest.
Niets mooiers toch dan een veulen op eigen benen? Lees meer op MSD Animal Health over veulen gezondheid.
Tekst: MSD Animal Health
Beeld: MSD Animal Health