Voeradvies: veulen van 4 maanden
Wist u dat de eerste vijf maanden in het leven van een veulen de sterkte van het beenwerk bepalen? Beweging, genetica en voeding spelen hierin een belangrijke rol. In deze fase is het dus cruciaal dat een veulen de juiste hoeveelheid mineralen binnenkrijgt om een gezonde botontwikkeling van binnenuit maximaal te ondersteunen.
Ondersteun goede botontwikkeling
Moderne warmbloedpaarden, zoals KWPN’ers zijn groot, relatief vroeg rijp en snel volwassen in het lichaam. Hierdoor is de kans op een fout in het groeiproces groot. Zolang de groeischijven van de botten nog niet gesloten zijn, kan een veulen beschadigingen in gewrichten nog herstellen. Na een jaar zijn fouten in het groeiproces onomkeerbaar. Naast beweging en genetica is ook voeding een belangrijke factor in het ontwikkelen van gezonde gewrichten. Een snelle groei, overmaat aan zetmeel en een onjuiste calcium/fosfor/magnesium-verhouding hebben hier een negatieve invloed op. Het zijn dus de eerste maanden waarin u als fokker het verschil kunt maken.
Voerschema opgroeiende veulens
- Merriemelk: vanaf de geboorte tot een leeftijd van ongeveer drie maanden haalt het veulen zijn bouwstoffen met name uit moedermelk.
- Ruwvoer: vanaf de vierde of vijfde week zal het veulen proberen mee te eten met de merrie en hierdoor al wat gras en hooi binnenkrijgen. Net als merries hebben ook veulens een ruwvoer met bovengemiddelde energie- en eiwitgehaltes nodig. Gras is het ideale ruwvoer voor merries en veulens. Geeft u hooi of voordroogkuil? Controleer dan met een ruwvoeranalyse of uw ruwvoer geschikt is voor opgroeiende veulens.
- Veulenbrok: wanneer de veulens vier tot zes weken oud zijn, beginnen ze te experimenteren met vast voer. Eenmaal gewend aan brokjes, is het advies om te starten met bijvoeren van de veulenbrok Pavo PodoStart, die zorgt voor een evenwichtige en gelijkmatige groei. Het extra fosfor en magnesium in Pavo PodoStart ondersteunt de botontwikkeling van het jonge veulen. Calcium is veelal voldoende aanwezig in een rantsoen, magnesium en fosfor daarentegen niet. Te veel calcium in een rantsoen belemmert de opname van andere botmineralen. De lactose (melksuiker) in Pavo PodoStart maakt de overgang van merriemelk naar vaste voeding ook gemakkelijker voor het veulen. Voer Pavo PodoStart door tot een leeftijd van acht maanden.
Door het verstrekken van Pavo PodoStart aan uw veulen bent u er zeker van dat het veulen alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt, ook wanneer de merrie niet de juiste (hoeveelheden) voedingsstoffen doorgeeft. Daarnaast heeft een veulen dat gewend is aan krachtvoer straks minder problemen met de overstap van moedermelk naar krachtvoer tijdens het spenen.
Wanneer het veulen onvoldoende of geen krachtvoer opneemt, kunt u als alternatief het mineralensupplement Pavo PodoCare voeren tot een leeftijd van tweeënhalf jaar.
Tip: weigert het veulen om de kleine Pavo PodoCare-brokjes te eten? PodoCare is er nu ook in pastavorm: Pavo PodoCare Liquid.
Pavo Podo-concept
Het fokkerijassortiment van Pavo is gebaseerd op het Podo-concept. Het geheim van Pavo Podo ligt in de verhouding en beschikbaarheid van mineralen. Botten worden met behulp van calcium, fosfor en magnesium opgebouwd. Waarbij echter niet de hoeveelheid, maar de juiste combinatie en verhoudingen de beslissende factor voor een gezonde botgroei is. De werking van het Pavo Podo-concept is door middel van onderzoek wetenschappelijk onderbouw. Onderzoek is uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Faculteit voor Diergeneeskunde in Utrecht.
Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!