Hoe voer je je drachtige merrie? *VIDEO*
De basis voor een gezond veulen wordt gelegd in de laatste drie maanden van de dracht en de eerste twee maanden na de geboorte. Omdat ruwvoer vaak te weinig eiwit bevat, is het verstandig om vanaf de negende maand van de dracht dit aan te vullen met de merriebrok Pavo PodoLac.
Drie maanden voor de geboorte weegt een veulen ongeveer 15 kilo, bij de geboorte rond de 50 kilo. In de laatste drie maanden groeit een veulen dus maar liefst 35 kilo, oftewel 70 procent. Met deze enorme groei van een veulen is het belangrijk om vooral in de laatste drie maanden van de dracht extra aandacht te besteden aan de voeding van de merrie.
Eiwit in ruwvoer
Gras bevat eigenlijk alles wat ze nodig heeft, maar omdat paarden in Nederland meestal pas vanaf april of mei naar buiten kunnen, moeten ze het tot die tijd met ruwvoer doen. Voor alle paarden, maar zeker voor fokmerries, is het belangrijk te weten wat daarin zit aan eiwit, energie en suiker. Het laten analyseren van ruwvoer wordt gelukkig steeds vaker gedaan. Pavo onderzoekt al meer dan tien jaar ruwvoermonsters en constateert op basis daarvan dat de gehalten aan energie en eiwit onder druk staan. Sober ruwvoer is goed voor te dikke of alleen recreatief gebruikte paarden, maar kan bij drachtige merries voor problemen zorgen. Als een fokmerrie te weinig energie binnenkrijgt, gaat haar lichaam de vetreserves aanspreken. Een tekort aan eiwitten gaat ten koste van het spierweefsel en de ontwikkeling van het veulen, wat je natuurlijk te allen tijde wilt voorkomen!
Tip: test de kwaliteit van je ruwvoer met de Pavo Ruwvoer Quickscan. Voor 24,95 euro weet je het suiker-, energie en eiwitgehalte. De analyse wordt uitgevoerd door Eurofins Agro.
OC/OCD
Voor fokmerries is ruwvoer dat voldoende eiwit bevat belangrijk. Daarnaast hebben ze de juiste vitaminen, mineralen en sporenelementen nodig, om bijvoorbeeld aandoeningen als OC/OCD bij het veulen tegen te gaan. De correcte calciumfosforverhouding speelt een grote rol bij een gezonde botopbouw, maar daarbij is voldoende magnesium ook van wezenlijk belang. Aangezien Pavo ruwvoeranalyses jaarlijks bekijkt, wordt precies bijgehouden wat de ontwikkelingen zijn op gebied van eiwit-, energie-, vitaminen- en mineralengehalten. Aan de hand daarvan wordt het krachtvoer aangepast. Zo zijn de hoeveelheden zink en selenium de laatste jaren aan het dalen. Om de behoefte van de merries af te dekken, wordt dit daarom extra toegevoegd aan Pavo PodoLac, zodat fokkers erop kunnen vertrouwen dat ze met dit krachtvoer hun merrie optimaal ondersteunen. Dat dit goed werkt wordt bevestigd door de uitkomst van een onderzoek naar eiwit- en vetgehalten in de merriemelk van fokmerries die dit krachtvoer kregen. Bovendien bleken onderzochte veulens optimaal gezond en niet te dik. Want te vet is niet goed voor ze.
Voeradvies voor drachtige merries
Het voeradvies voor fokmerries is om vanaf drie maanden vóór de geboorte totdat het veulen wordt geboren ongeveer tussen de 2 en 3 kilo Pavo PodoLac per dag te geven, verdeeld over zoveel mogelijk kleine porties. Tijdens de laatste fase van de dracht drukt het veulen tegen de ingewanden aan, waardoor de merrie geen grote hoeveelheden voer meer kan verwerken. Verder is onbeperkt ruwvoer essentieel. Het liefste in de vorm van gras, maar anders hoogwaardig voordroogkuil of hooi dat een bovengemiddeld eiwitgehalte bevat.
Bestel een ruwvoeranalyse direct in de Pavo-webshop of lees hier meer over Pavo PodoLac. Pavo PodoLac is ook verkrijgbaar in BigBox: voordeliger en makkelijker dan losse zakken en ideaal als je tussen de 5 en 10 fokmerries hebt staan.
Pavo legt binnen slechts één minuut uit hoe je een drachtige merrie voert in de onderstaande video:
Verwacht u binnenkort een veulen? Of bent u van plan in de toekomst te gaan fokken? Wij hebben handige tips, de meest gestelde vragen en informatie over het fokken en registeren van uw veulen(s) op een rijtje gezet. Tevens bieden wij nu een korting aan op het aanvragen van het D-OC-predicaat bij uw veulen, daarover leest u hier meer. Wilt u alvast genieten van de veulens van andere fokkers of uw eigen veulen(s) showen aan medefokkers? Word dan lid van de speciale Facebookgroep voor KWPN Veulens!