Bij Bordeaux smaakt de wijn nog beter dan de stok
Het KWPN Magazine staat boordevol mooie verhalen over sport en fokkerij! Vandaag een van deze prachtige verhalen uitgelicht.
Bordeaux heeft het en Bordeaux geeft het. De United-zoon werd zelf kampioen van de KWPN Stallion Show en maakte daarna onder het zadel de verwachtingen altijd weer waar. Nog belangrijker is dat het fokproduct van de familie Lisman uit Dreumel zijn kwaliteiten ook doorgeeft. Op de keuringen, in de Pavo Cup en andere aanlegwedstrijden én in de internationale Grand Prix laten zijn nakomelingen veel potentie zien. Goede wijn behoeft geen krans, toch krijgt deze Bordeaux er één omgehangen in de vorm van het keurpredicaat.
Bordeaux zag het levenslicht in de stallen van de familie Lisman uit Dreumel. De hengst is ontstaan uit de combinatie van United en de ster preferente prestatiemerrie Venna (v.Gribaldi). De moederlijn van deze keur verklaarde Grand Prix-hengst gaat terug op de befaamde fokkerij van Herbert de Baey, misschien wel de meest succesvolle dressuurpaardenfokker aller tijden. Drie Olympische Spelen op rij leverde De Baey de kampioen. Uit zijn fokkerij komt de invloedrijke Grand Prix-hengst Rubinstein I, de legendarische Ahlerich van dr. Reiner Klimke, meervoudig olympisch kampioen Rembrandt (Nicole Uphoff) en Amon van de Nederlandse Annemarie Sanders – Keijzer. Allen uit dezelfde moederlijn als Bordeaux. Venna werd drie keer aangepaard met United. Bordeaux was de eerste en meteen een voltreffer. Drie jaar later kwam zijn volle broer Eros, die met John Thijssen internationaal Lichte Tour loopt. Elitemerrie Fenna scoorde 82 punten in de IBOP, loopt inmiddels Z2-dressuur en kreeg al nakomelingen van Hermès en Just Wimphof.
Een Bentley van een merrie
“Enkele jaren geleden kwam de familie Lisman bij mij langs in hun zoektocht naar een hele goede fokmerrie”, vertelt Joop van Uytert. “Het moest de allerbeste merrie zijn die ik kon vinden. De familie was gek van auto’s, dus de vergelijking met een Bentley was al snel gemaakt. Bij Theo van den Broek vond ik de Donnerhall-merrie Leandra M, waar Hans Peter Minderhoud nog mee in het Z1 reed. Een hele interessante merrie uit een superstam. Een van de eerste hengsten waar zij met dekten was Gribaldi. Daar kwam een hele mooie rassige merrie uit, net wat bloederiger en hoogbeniger dan haar moeder. Het is zonde dat Venna vroeg overleden is, want ze heeft de fokkerij veel gebracht.”
Abnormaal
“De familie Lisman fokte hun paarden altijd bij mij op. Het was in maart van het jaar dat Bordeaux twee werd dat ik mijn jonge paarden vrij liet bewegen. Ik dacht dat jaar een goede Don Schufro te hebben, maar een wat blote tweejarige schoot mee de paddock in. De Don Schufro liep netjes, maar die andere liep er abnormaal overheen. Zo enorm veel techniek in de benen. Ik kon alleen maar hopen dat die van mij was. Ik heb zijn aftekeningen opgeschreven en heb thuis teruggekeken welke het was. Dat bleek achteraf dus Bordeaux te zijn.” De hengst is op dat moment nog van de familie Lisman en zij zijn er op dat moment nog niet aan toe om te verkopen. “Bordeaux is vervolgens hier klaargemaakt voor de hengstenkeuring en in het traject heb ik hem, samen met Paul Schockemöhle, kunnen kopen. In Den Bosch werd hij kampioen en als ik die filmpjes terugkijk, vind ik het nog steeds dat hij daar waanzinnig liep.” (...)
Dubbele verplichtingen
Bordeaux combineerde zijn dekverplichtingen altijd met een sportcarrière. Op vierjarige leeftijd behaalt hij met Theo Hanzon, na een vol dekseizoen in Duitsland, de derde plaats in de finale van de Pavo Cup. Een jaar later staat de hengst tijdelijk aan de kant, totdat Eva Möller hem als zesjarige weer oppakte. Dat resulteert in de vierde plaats, net buiten het podium, op het WK in Verden. In de daaropvolgende hengstencompetitie valt de combinatie op met hun uitstraling en de afdruk, balans en vanzelfsprekendheid van de bruine United-zoon.
Diezelfde vanzelfsprekendheid behoudt de hengst gedurende zijn hele loopbaan. Onder Eva Möller bemachtigt Bordeaux al op achtjarige leeftijd fraaie scores in de internationale Lichte Tour. Als tienjarige wordt de hengst in de internationale Intermediaire II gestart. Weer een jaar later neemt Isabel Freese plaats in het zadel van de bruine hengst. De Noorse stalamazone van Paul Schockemöhle brengt hem gedurende twee jaar succesvol uit in de internationale Grand Prix, met als hoogtepunt deelname aan de Europese kampioenschappen van Gotenburg. In 2019 wordt bekend dat Akane Kuroki de hengst in de lease krijgt. Met het oog op Tokio komt de Japanse amazone één keer aan de start met Bordeaux.
Het hele artikel lezen? U vindt deze in KWPN Magazine 3 dat vrijdag 13 maart is verschenen. Sinds vorig jaar ontvangen alle KWPN-leden twaalf keer het KWPN Magazine – In de Strengen. Wilt u deze ook ontvangen? Sluit dan een KWPN-lidmaatschap af en profiteer direct van alle lidmaatschapsvoordelen of bestel een los exemplaar in de KWPN Webshop.
Tekst: Steef Roest
Beeld: Dirk Caremans