JongKWPN naar WK Young Breeders in Denemarken
WK Young Breeders
Van vier tot en met zeven juli vindt bij Stoeterij Ask in Denemarken het WK Young Breeders plaats. De deelnemers komen uit voor 22 stamboeken uit veel verschillende landen, daaronder ook Amerika en Canada. In 2022 was Nederland gastheer van het evenement en ook deze editie worden twee teams afgevaardigd om de KWPN-eer hoog te houden.
Marian Dorresteijn, inspecteur bij het KWPN, is nauw betrokken bij de opleiding en begeleiding van de leden van JongKWPN in aanloop naar dit WK. “Twee jaar geleden organiseerde het KWPN dit WK in Ermelo en werd ik benaderd om daar te jureren. Ik was toen na afloop bijzonder onder de indruk. Zo mooi om al die enthousiaste jongeren bij elkaar te zien, met als gemene deler de passie voor paarden en fokkerij. De gezelligheid en samenhorigheid was toen erg groot en dat zorgde voor een fantastische sfeer.”
Twee teams
“Dit jaar ben ik gevraagd om de twee teams die naar Denemarken gaan te coachen. Een team Junioren van 16 tot 20 jaar en een team Senioren van 21 tot en met 25 jaar. We hebben twee hele fijne teams, met allemaal een verschillende achtergrond. Paarden beoordelen is best complex en zeker niet iets wat je zomaar kan leren daar is kennis en ervaring voor nodig.
Totaalpakket
Marian vervolgt: “De JongKWPN-leden zijn begin dit jaar gestart met een theorieavond over exterieur en beweging en bezochten daarna maandelijks een praktijkavond. In de laatste periode zijn ze nog wat vaker bij elkaar gekomen. Het WK bestaat uit veel onderdelen waaronder een pittige, uitgebreide theorietoets in het Engels, waarin allerlei vragen worden gesteld over onder andere exterieur, gezondheid, voortplanting tot en met rankings en wedstrijd-resultaten in de paardensport. Daarnaast wordt het correct voorbrengen van het paard, het beoordelen van het exterieur en het beoordelen van vrijbewegen en vrijspringen gevraagd. Het is dus echt een heel compleet totaalpakket wat van de deelnemers gevraagd wordt!
Groot feest
“Donderdag komen we aan in Denemarken en beginnen we met de theorietoets daarna moet elk team een paard toiletteren en keurings-klaar maken. Dit is een apart onderdeel wat niet meetelt voor het eindresultaat, maar is wel een leuke manier om in de goede sfeer te komen! Het WK wordt zaterdagavond afgesloten met een groot feest. Op zondag bezoeken we nog een gerenommeerde paardenkliniek en een bekende stoeterij. Daarna gaan we weer terug naar Nederland.”
Hartelijk ontvangen
In de voorbereiding heeft ook Bart Henstra ons een paar keer geholpen, hij heeft ervaring als WK-jurylid en heeft hele goede tips meegegeven! Het is ook echt geweldig dat we alle medewerking hebben gekregen en de locaties mochten gebruiken van Alexandra van der Peijl en Scarlett Wieberdink, MvM Horses en Stal Schep. Daarnaast zijn we nog een avond te gast geweest bij Manege Blauwendraad en Stal in ’t Veld . We hebben geprobeerd om ons zo goed mogelijk voor te bereiden. Aan de inzet en motivatie kan het niet liggen maar natuurlijk moet het op het WK allemaal een beetje meezitten wat betreft de paarden en de omstandigheden.
Geslaagd
“Voor mij is onze deelname geslaagd als we de juiste teamspirit hebben, waardoor een goede sfeer en hechte samenwerking ertoe leidt, dat het beste uit iedereen naar boven komt. Ik vind het belangrijk dat de deelnemers enthousiast en met goed een gevoel terugkomen. Dat het evenement, maar ook het proces er naar toe een leermoment is en dat we allemaal er met plezier op kunnen terugkijken. Uiteraard gaan we onze stinkende best doen om een prijs te bemachtigen, maar ook zonder prijs ben ik al heel trots op ze!”, zo besluit Marian.
Prachtige afsluiting
Caithlynn Hoop maakte kennis met JongKWPN toen ze met haar merrie gehoor gaf aan een oproep van JongKWPN voor paarden die beoordeeld konden worden tijdens het NK. “Dat leek me leuk en leerzaam. Na dat evenement heb ik meteen opgegeven als lid. Destijds was ik 20 en zeer geïnteresseerd. Omdat we het evenement zelf moesten gaan organiseren, ben ik in 2019 mee geweest naar het WK in Oostenrijk. Om te kijken hoe een en ander geregeld moest worden en hoe dat werd gedaan. Door corona werd het WK uitgesteld, maar in 2022 was het zo ver en vond het WK plaats in Ermelo. Daarop kijken we terug als een heel geslaagd evenement en nu gaan we dus naar Denemarken. Iedereen heeft hard geoefend. Waar ik al trots op ben is dat het NK en WK veel meer zijn gaan leven bij JongKWPN. In voorgaande jaren moesten we er heel hard aan trekken om er Junioren bij te krijgen, maar we kregen steeds meer enthousiaste leden en reacties. We hebben echt een super gemotiveerde en enthousiaste club. Er gaat nog een bestuurslid mee naar Denemarken om ons te helpen. Voor deze Nicole Lamers is het de eerste keer. Binnen niet al te lange tijd word ik 30 en val dus buiten de leeftijd van JongKWPN, maar ik wil wel erbij betrokken blijven. En natuurlijk hoop ik dan onze beide teams gaan schitteren op het WK, dat zou voor mij een prachtige afsluiting van een mooie periode zijn!”
Wat is dit WK?
Het WK Young Breeders is een initiatief van de International Young Breeders en wordt onder meer ondersteund door de WBFSH. Het doel van dit kampioenschap is om jonge mensen van verschillende stamboeken, landen en talen samen te brengen om van elkaar te leren, ideeën uit te wisselen, vriendschappen te sluiten en op die manier een internationaal netwerk op te bouwen. De teams bestaan uit drie tot vier deelnemers die ook als individu strijden, waarbij de beste drie individuele resultaten meetellen voor de totaalscore van elk team. Uiteindelijk, wanneer de totalen van het junioren- en seniorenteam bij elkaar worden opgeteld, leidt dit tot de algemene stamboekscore en ranking.
GJ voor KWPN
Foto: Deelnemers WK Young Breeders
Geen overname zonder bronvermelding