De fokker aan het woord – Joop en Maartje Hanse
KWPN regio Zeeland is opgericht in 1978 en sinds die tijd fokten de Zeeuwse fokkers maar liefst 48 GP dressuurpaarden, 25 GP springpaarden, 15 KWPN goedgekeurde dekhengsten, 9 goedgekeurde dekhengsten bij een ander stamboek en vele andere mooie sport- en fokkerijsuccessen passeerden de revue in de afgelopen vier decennia. Prestaties om heel erg trots op te zijn! Om die reden zijn we gestart met de artikelenreeks “De fokker aan het woord”, waarin Zeeuwse fokkers u alles vertellen over hun fokkerijfilosofie en ervaringen. Loucky Hagens-Groosman uit Zuidzande gaf de pen door aan Joop en Maartje Hanse uit Burgh-Haamstede, fokkers van de tweevoudig Olympisch Kampioen Valegro die tot driemaal toe op de nummer één van de WBFHS ranking stond. Alle reden voor een nadere kennismaking.
Wie zijn Joop en Maartje?
Joop (81 jaar) en Maartje (72 jaar) hebben een boerderij gehad met minicamping in Haamstede en wonen nu op een perceel van 2 ha met weiland en een stukje bos aan de rand van Burgh-Haamstede. Ze fokken vanaf 1978 en genieten nog steeds van de paarden. Ze gaan wel afbouwen gezien hun leeftijd.
Antwoord op de vraag van Loucky
Loucky: Jullie hebben een paard gefokt dat drie keer op de nr 1 stond van de WBFSH ranking en twee keer goud won op de Olympische Spelen, prachtig mooi! Mijn complimenten! Mijn vraag aan jullie: Hoe hebben jullie die periode beleefd en ook de uitreiking van de horloges? Ik heb gehoord dat je ook met ET hebt gefokt, wat is het resultaat daaruit en is het voor herhaling vatbaar? Verwachten jullie veulens in 2019?
Joop en Maartje: Valegro‘s afscheid in 2017 in Den Bosch was voor ons een mooie afsluiting van een bijzondere periode vanaf 2010. Als je getuige kan zijn dat je fokproduct Europees-, Wereld- en Olympisch kampioen wordt met alle records op zijn naam dan zijn we blij en trots en ontzettend gelukkig. In 2012 behaalde hij een achtste plaats op de WBFSH ranking, daarna bezette hij drie jaar lang de eerste plaats. In 2013 kreeg de WBFSH voor het eerst een sponsor in het horlogemerk Jaeger LeCoultre. De fokkers van de nummers 1 op de ranking springen, eventing en dressuur werden uitgenodigd in Quatar voor het in ontvangst nemen van een horloge. De beschermvrouwe van de WBFSH Prinses Benedicte van Denemarken reikte ons het horloge uit. Het was een grandioze belevenis! In 2014 en 2015 zijn we voor de uitreiking in Geneve geweest waarbij in 2015 Rolex de nieuwe sponsor was geworden.
Op jouw vraag over ET. We hebben in 2017 met Jalegrofleur (de volle zus van Valegro) Embryo Transplantatie gedaan in samenwerking met Van Olst Stables. Dat heeft vier veulens opgeleverd. Twee hengstveulens van Inclusive en Painted Black en twee merrieveulens van Govenor en Toto Jr. We vonden het een goede manier om te vermeerderen en dit jaar verwachten we twee veulens van Painted Black en Furstenlook.
Wanneer zijn jullie begonnen met fokken en wat was de aanleiding?
Nadat we gestopt waren bij de rijvereniging en toch met de paarden bezig wilden zijn, zijn we gaan fokken. Onze eerste fokmerrie was een import Pools paard, Manjo genaamd. We brachten haar op de stamboekeuring in Vrouwenpolder. Sjef van Rijswijk zei: ze is sterwaardig maar ze moest in hulpboek. We hebben één veulen van Duc de Normandie met haar gefokt. Vervolgens hebben we gekozen om met een KWPN paard te gaan fokken en is de merrie Pfleur gekocht van de hengst Frappant. Haar eerste veulen was Weidyfleur, geboren in 1980. We zijn altijd een kleine fokker gebleven met 1 of 2 merries.
Wat is het geheim achter Valegro?
Het “geheim“ van Valegro is er niet. We hebben zijn moeder Maifleur keur (v. Gershwin) de verrichting laten doen 1997 en ze slaagde met 76 punten als de beste van 25 paarden. Sjef zei: een echte allrounder. Maifleur is springbloed afstamming en we kozen toen voor Ferro bloed en bij van Olst stond de KWPN hengst Negro. We hebben veel met van Olst hengsten gedekt dus was deze keus voor ons logisch. Valegro is als driejarige naar Carl Hester gegaan en daar begon het verhaal. Hij komt op de juiste plek met de juiste amazone en dat geluk moet je hebben als fokker. Als we hem hier hadden gehouden hadden we zelf recreatief gereden met Valegro.
Hoe gaat het nu met Valegro, zijn moeder Maifleur en zijn volle zus Jalegro Fleur?
Valegro moet dit jaar 17 jaar worden, hij is met pensioen en heeft een hele fijne oude dag bij Carl Hester. Hij loopt in de wei en wordt nog afgetraind. 29 December jl. heeft hij nog een geweldige demonstratie gegeven in Liverpool. Dat hij nog mee zou kunnen heeft hij daar laten zien. Zijn vijfentwintigjarige Maifleur hebben we nog op stal en is super fit. We rijden haar regelmatig op buitenritten. Jalegrofleur hebben we ook thuis en daar verwachten we dit jaar twee ET veulens van als nakomelingen. Ze heeft het sterpredicaat en gaat voor de IBOP.
Hoe zijn jullie aan de fokkerijkennis gekomen?
We zijn als hobby op de boerderij begonnen met recreatief rijden en daarnaast in het klein gaan fokken. Zo kwam ik in het bestuur van de afdeling Zeeland in 1981 en daar doe je de nodige kennis en ervaring al op. We bezochten hengstenshows en de keuringen.
Het KWPN fokdoel (een GP paard of ggk hengst) hebben jullie met Valegro meer dan behaald! Hoe komt dat?
Als je kiest voor deze combinatie kun je niet van inzicht spreken gezien het resultaat. We houden het op toeval en geluk. Toeval dat het zo uitpakt en geluk omdat Valegro op de juiste plaats terecht is gekomen.
Met welke merries fokken jullie? En waar heb je die op geselecteerd?
We fokken nu nog met Jalegrofleur. Zoals de meeste fokkers probeer je de juiste hengst bij je merrie te krijgen en kijk je op hengstenshows en naar de hengsten competitie en naar resultaten van nakomelingen van oudere hengsten .
Welke merrie heeft voor jullie het absolute verschil gemaakt?
Voor ons is Maifleur natuurlijk de belangrijkste merrie die we hebben. Haar moeder Weidyfleur was keur en is op de CK Zeeland twee keer jeugdkampioen geworden als twee- en driejarige kreeg ze een afvaardiging naar de UTV. Maifleur zelf werd ook keur verklaard en was in 1997 Kampioen op de CK in Vrouwenpolder en werd net als haar moeder ook afgevaardigd naar de UTV. Mooie resultaten waar we trots op zijn en in de volgende vraag ook als antwoord zou kunnen.
Wat is tot nu toe jullie allermooiste fokkerijsucces? Of waar ben je het meest trots op?
Het tijdperk zes jaar Valegro is voor ons een fantastische periode geweest als fokkers. In 2011 zagen we Valegro voor het eerst terug op CHIO Rotterdam. De kennismaking met Charlotte en Carl was geweldig. 2012 weer CHIO Rotterdam en Olympische spelen in Londen. Vervolgens de EK in Denemarken in 2013, in 2014 WEG in Caen en in 2015 het EK in Aken. Hij won overal en we waren erbij. De Olympische spelen in Rio hebben we niet bezocht maar het resultaat weet ook iedereen. Het meest trots zijn we op alle jaren van Valegro met alle records in zijn bezit met als uitschieters de Olympische spelen in Londen toen het stadion ontplofte in de finale en het afscheid van Valegro in Den Bosch op de hengstenkeuring Live Valegro Life.
Volgen jullie alle fokproducten en hoe doe je dat?
Van enkele paarden wel en dat komt dan doordat de eigenaren ons informeren. Zo hebben we nog wel contact met Clair Hester die Weidyfleur II in bezit heeft, een volle zus van Valegro en met haar ET toepast. Ze heeft twee goedgekeurde hengsten gegeven: U-Genius v. Utopia en Integro v. Dimaggio. We zijn in 2015 in Engeland op bezoek geweest bij Carl en Charlotte in Newton en hebben daar natuurlijk ook Valegro gezien. Onze kleindochters Marlou en Carlijn mochten op Valegro rijden in de binnenbak met Charlotte erbij. Daar hebben we de stal van Clair Hester ook bezocht en Weidyfleur II gezien.
Is verkopen via veulenveilingen van toegevoegde waarde voor jullie?
We hebben 2 keer een veulen verkocht op veilingen en vinden het heel goed voor de afzet en bekendheid van de KWPN fokkerij.
Waarom doe jullie (wel/niet) mee aan keuringen?
In de beginjaren van onze fokkerij gingen we altijd met paarden naar keuringen en dat leverde vier keer een ticket voor de UTV op met Unita Utopia v. Duc de Normandie, Weidyfleur v. Heidelberg en in 1997 met Maifleur. In 1981 was Weidyfleur als 1-jarige kampioen op de CK Zeeland in een rubriek met 26 jaarlingen. Keuringen zijn interessant om te vergelijken en te kijken naar andere fokkers resultaten en ervaringen uitwisselen.
Hebben jullie tips voor startende fokkers?
Begin met een goede merrielijn. Dat moet een basis zijn om een stam op te bouwen. Selecteer streng en doe informatie op door keuringen te bezoeken. Of ga eens in gesprek met oudere fokkers.
Volg je alle (KWPN of stamboek gerelateerde) activiteiten, zoals de KWPN paardendagen, afstammelingenkeuring en hengstenshows?
We bezoeken altijd de hengstenkeuring, de NMK dagen, de Centrale Keuring in Vrouwenpolder en de hengstenshows.
Is er opvolging in de fokkerij?
Onze zoon en schoondochter zijn echte paardenliefhebbers en rijden recreatief in de mooie westhoek van Schouwen. Ze hebben twee paarden uit onze fokkerij en nemen nu ook les om wedstrijden te gaan rijden. Later willen ze wel een veulen fokken. Ze rijden Aimfleur (v. Lupicor uit Maifleur) en Jolegrofleur (v. Everdale uit Aimfleur). Beide paarden zijn genetisch verwant aan Valegro. Twee kleindochters rijden in het 6-tal van de Schouwse Ruiters en zijn drie keer kampioen van Zeeland geworden en 1 keer kampioen van Nederland.
Aan wie geven jullie de pen door? En wat is je concrete vraag aan deze fokker?
De pen geven we door aan Carla Telussa. Ze was terecht fokker van het jaar in 2013 en heeft een prachtige merrielijn opgebouwd. Onze vraag: Begin jaren ’80 waren wij ook op CK Zeeland en begon jij met Paasja. Haar laatste veulen was Papayja en die heeft jou alles gebracht wat een fokker wensen kan. Overal lopen de nakomelingen op top niveau. Hoe heb je dit alles beleefd en heb je je hengstenkeuzes in overleg met “deskundigen” gemaakt?
Maartje Hanse met Jalegro Fleur en Joop Hanse met Maifleur.