Bent u al trotse eigenaar van uw pasgeboren veulen, maar heeft u uw veulen nog niet geregistreerd?
Het KWPN biedt veulenregistratie aan, waarbij wij na registratie, alles voor u regelen. U kunt in één keer uw veulen registeren en daarmee heeft u ook het paspoort aangevraagd. De afstammingscontrole van de vader is als extra service toegevoegd. Daarnaast wordt uw veulen geschetst en gechipt* door een KWPN-veulencontroleur en wordt uw veulen gemeld in de Nationale Database. Gedurende het eerste levensjaar van het veulen ontvangt u meerdere malen interessante mailings met relevante informatie voor uw veulen. Dit alles bieden wij aan voor 185,- euro inclusief 21% btw.
* Schetsen en chippen door een KWPN-paspoortconsulent is alleen mogelijk wanneer het veulen gestald staat in Nederland. In België is het mogelijk om dit te laten doen op de veulenkeuring.
Lees meerNatuurlijk moet u er niet aan denken dat uw dragende merrie ziek wordt. Daarom is het belangrijk om haar regelmatig te vaccineren. Dit is niet alleen van belang voor haar eigen gezondheid, maar ook voor dat van het veulen.
Lees meerDe basis voor een gezond veulen wordt gelegd in de laatste drie maanden van de dracht en de eerste twee maanden na de geboorte. Omdat ruwvoer vaak te weinig eiwit bevat, is het verstandig om vanaf de negende maand van de dracht dit aan te vullen met de merriebrok Pavo PodoLac.
Lees meerNa 11 maanden wachten is het bijna zover, de geboorte van het veulen komt eraan. Hoe kunt u zich optimaal voorbereiden? Wij hebben enkele tips voor u op een rij gezet.
Lees meerIn het veulenseizoen is het altijd weer volop genieten van dartelende veulens in de wei. Maar niet ieder veulen heeft een gezonde start. Zo kan het zijn dat een pasgeboren veulen niet normaal reageert, een slechte of geen zuigreflex heeft ook geen interesse toont in zijn moeder.
Lees meerHet overgrote deel van de veulens komt gezond ter wereld, de geboorte van een veulen gaat zelfs met vijfennegentig procent zonder problemen. Helaas gaat het niet altijd goed en kan de bevalling in sommige gevallen minder positieve gevolgen hebben voor zowel de merrie als het veulen.
Lees meerVrijwel iedereen die ooit een veulentje heeft gefokt, weet dat het erg belangrijk is dat het dier kort na de geboorte de eerste melk (biest) binnen krijgt. Biest levert energie en vitamines en zorgt ook voor de afweer. Wij hebben Lingehoeve Diergeneeskunde gesproken over de biestopname en de Snap Foal Test.
Lees meerIn de eerste levensmaanden heeft een veulen veel bouwstoffen nodig voor een gezonde botontwikkeling. De eerste weken komen deze bouwstoffen vooral uit de merrie-melk, daarna uit het gras dat een veulen begint te eten. Na 4 – 8 weken beginnen veulens ook krachtvoer op te nemen, waarmee u ze ondersteunt bij de sterke groei van hun botten.
Lees meerHet fokken van een mooi en gezond veulen is de droom van veel eigenaren en fokkers. Maar hoe bereidt u zich als fokker goed voor om uw topper in de dop veilig en vooral gezond te laten opgroeien? MSD zet de belangrijkste tips voor u op een rijtje.
Lees meerBesmettingen met spoelwormen (Parascaris spp.) komen bij jonge paarden veelvuldig voor en vormen bij veulens en jaarlingen een belangrijk risico voor de gezondheid. MSD Animal Health heeft enkele tips en adviezen op een rijtje gezet.
Lees meerWist u dat de eerste vijf maanden in het leven van een veulen de sterkte van het beenwerk bepalen? Beweging, genetica en voeding spelen hierin een belangrijke rol. In deze fase is het dus cruciaal dat een veulen de juiste hoeveelheid mineralen binnenkrijgt om een gezonde botontwikkeling van binnenuit maximaal te ondersteunen.
Lees meerVeulens worden gemiddeld bij een leeftijd van 6 maanden gespeend, waarbij ze van de moeder worden weggehaald. Sommige gaan naar een opfokstal waar ze in een groep kunnen opgroeien, anderen worden thuis gehouden. En hoewel dit een eerste stap naar volwassen worden is, hebben ze nog heel andere voerbehoeftes dan volwassen paarden.
Lees meer